Type to search

Si Bulus HM

BENGAL EKSOTIK & ‘SADO’

Share

BENGAL, JINAK ATAU GARANG?

Setakat ini, kucing yang paling terkenal di seluruh dunia merupakan satu baka kucing hibrid dan merupakan antara kucing yang mendapat gelaran kucing termahal di dunia, iaitu baka bengal.


Kucing yang bercorak dan memiliki fizikal mantap ini semakin menjadi sebutan dalam kalangan pencinta kucing masa kini untuk dijadikan sebagai haiwan peliharaan walaupun memiliki corak dan warna seperti seekor harimau bintang.

BULU ‘REFLECTIVE’

Setiap kucing bengal yang cantik dan berkualiti mengikut ‘standard’ antarabangsa perlu memiliki bulu yang berkilau dan memantulkan cahaya dan pendek. Walaupun memiliki bulu pendek dan bercorak, ia mudah untuk diuruskan, tidak seperti kucing kategori ‘long hair’.

Sememangnya ciri tersebut merupakan sifat genetik sejak ia dilahirkan. Pemilik kucing bengal perlu menitikberatkan faktor makanan yang diberikan kepada kucing bengal agar tidak menjadi penyebab kepada perubahan sifat serta perangani secara mendadak seperti agresif dan liar pada kucing tersebut.

Kucing bengal mempunyai penampilan yang menakjubkan dan semestinya baka ini agak berbeza daripada setiap baka kucing yang wujud. Bengal juga memiliki perwatakkan yang ramah dan turut digelar olahragawan alam semulajadi kerana begitu obses untuk bermain, bergerak aktif dan lincah.

Selain itu, kucing bengal memiliki penampilan yang sangat eksotik, mempunyai mimik muka seakan-akan harimau bintang atau jaguar.

Oleh itu, jenis bengal mempunyai warna tubuh dan corak yang cantik serta begitu menonjol. Semesti ini merupakan tarikan utama buat peminat jenis kucing bengal yang mempunyai kelebihannya tersendiri daripada sebahagian besar kucing peliharaan yang lain.

– Penggunaan ‘litterbox’ bukan sesuatu latihan mudah kepada Kucing Bengal.
– Memberus gigi dan menyikat bulu seminggu sekali sudah mencukupi buat baka berbulu pendek.
– Berat kucing jantan lebih tinggi daripada kucing betinan iaitu mampu menjangkau sehingga 8 kilogram (kg).

Tags